Najlepsza kuchnia włoska w Krakowie

Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprawidłowiej. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

restauracja włoska Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne artykuły, które Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwidocznia technikę.

Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.